lördag 25 februari 2012

Permaodling och matförvaring

Det här är väl om någonting längtans tid. Under den meterdjupa snön döljer sig trädgårdsland, buskar, rabatter och ogräs.
Jag vill verkligen inte att det ska gå för fort mot sommar. Nu när ljuset kommit tillbaka är varje dag innerlig.

Mina mål för sommaren börjar ta form. Ett växthus är verkligen ett måste. Både för att kunna odla lite mer värmekrävande godsaker, men också för att sitta där och njuta regniga dagar och svala kvällar.
Mitt förra växthus hade sina brister, vilket jag lärde mycket av. Till ytan var det stort och rymde allt jag ville. Men då det var byggt av gamla fönster var det ofta något som gick sönder. Och vassa glasbitar kan man klara sig utan i trädgården. Därför kommer vi att satsa på säkerhetsglas nu. Jag vill verkligen inte ha plast. Dels för att det är gjort av olja, men också för att den är svår att hålla ren. Det bildas lätt alger i alla veck. Och så känslan av att titta ut över naturen när man sitter och fikar. Det går ju helt förlorat om man väljer plast.

Mitt trädgårdsland är inte så stort, men håller på att bli en permaodling. Jag hoppas att det gröna staketet av hallon, som jag satte runt landet i höstas, kommer att ta sig. Sen måste jag in med fler buskar och träd i odlingen, för att skydda mot vind och stekande sol.
Just nu försöker jag lära mig så mycket jag kan om ogräs. Vilken funktion olika sorter har i naturen. Som att t.ex. Åkerfräken har rötter som kan sträcka sig 6 meter ner i jorden. Därför drar den in syre i jorden åt de andra växterna. Så inget mer ogräsrensande för min del. Däremot kommer jag att hålla ner det genom att klippa runt de odlade växterna. På så sätt får mina grönsaker både sol och utrymme, men också hjälp av ogräsets rötter, samt gröngödning.
Självklart blir det att fortsätta lägga på gräsklipp och andra rester som vanligt.

Det som kan kännas konstigt när man börjar odla så här, är att det inte ser ut som det "ska". De allra flesta vill ha raka rader med samma grödor, och däremellan synlig jord. Här kommer jag att blanda växterna mycket mer, vilket ger ett mer kaotiskt intryck. Som naturen själv.

En matkällare står också på min måste-lista. Vad är meningen med att odla en massa om det inte går att förvara. På Sandströms Innovation i Storkågeträsk tillverkar man moderna matkällare. De är gjorda i plast, men just i detta fallet tror jag att det är ett bra val. Alla vet ju att hårdplast aldrig ruttnar om det hamnar i naturen.
Källaren saknar golv, så det blir ett riktigt jordgolv som reglerar fuktighet och värme. Kanske borde vi försöka mura upp en källare. Men då är det bra om det finns en riktig slänt på gården, något vi saknar.

I höstas experimenterade jag en hel del med syrning av grönsaker. Det blev riktigt bra, och har räckt hela vintern. Perfekt att ha med sig på jobbet, bara att ta ur burken. Det har också inneburit att jag knappt köpt grönsaker eller frukt i vinter. Ingen sallad, gurka eller tomater som ändå saknar näringsvärde efter transport.
Däremot har det blivit en del rotsaker från affären. En riktig favorit är ekologiska jordärtsskockor.
Nu har jag läst på om konservering och insett hur lätt det är. Bara att fylla burkarna, skruva på locken, sätta ner dem i en gryta med vatten, och en handduk i botten, och låta puttra en stund.

Så jag fortsätter att planera medan snön dalar utanför. Bra planer kan man aldrig få för många av!

Ha en härlig dag!

3 kommentarer:

Den fria själen sa...

Vad jag längtar tills din handbok kommer :)

livsstigen sa...

Det ska bli riktigt kul att skriva den Ulrica!!

StevenHWicker sa...

Great tips, many thanks for sharing. I have printed and will stick on the wall! I like this blog. Biologisk trä och palmblad bricka