söndag 19 februari 2012

Vettiga prioriteringa

Köttgrytan puttrar på vedspisen. Jordgubbssylten är klar, och sojabönorna lagda i blöt. Pajdegen, på dinkelmjöl, vilar i kylen. Broccolin tinar och rotsakerna ska strax delas i mindre bitar.
Igår bakade jag bröd, gjorde en god liten kaka och svampsås till pastan.
Jag vet att jag låter präktig, men egentligen handlar det om ekonomi, energi och ekologi. Jag ska strax förklara.

I mitt arbete på Studiefrämjandet får jag göra precis det jag vill. Utveckla verksamhet! Ett av de områden jag tagit tag i är omställning. I två månader har fokus varit att få till en Framtidsvecka. Den ska innehålla förläsningar och exempel på att vi bör, och kan, ändra inriktning på vårt leverne å de snaraste.
Jag har lärt mig massor under arbetet. Genom samtal med kunniga människor, litteratur och undersökningar, börjar jag nu greppa helheten. Givetvis har jag ingen koll ner på minsta detaljnivå, men tillräckligt för att kunna söka belägg eller motstånd i alla frågor jag lär om.

Det är en högst stimulerande form av lönearbete ska jag säga. Att ständigt lära nytt, men att också börja se tendenser i både stort och smått. När man plockar svamp brukar det sägas att man behöver ta på sig svampglasögonen. Det innebär att det kan ta en bra stund innan man hittar den första kantareller, men när man väl fått ögon för det, ser man dem överallt. Och så är det ju med allting. Det man fokuserar på lär man hela tiden om. Uppmärksamhet, motivation och intresse lär ju var de viktigaste faktorerna för lärande.

Det har varit fantastiskt intressant att lära om Peak Oil. Detta begrepp som har så många förespråkare och motståndare. Vad döljer sig där bakom? Allt fler menar att vi står på den absoluta toppen av oljetillgångarna. Vissa (och inte få) menar att vi är på väg neråt.
Oljan har skapat det samhälle vi lever i och sällan ifrågasätter. Oljan är så energieffektivt att inget annat kan mätas med det. Just därför har vi kunnat skapa ett samhälle av massbilism, masskonsumtion etc.
Under många år har det varit en stor skillnad mellan olika delar av världen. Vissa har använt oljan medan andra har fått leva med helt andra betingelser. Idag är det alltfler som vill ha del av kakan. Se bara på Kina. För inte så många år sedan, visade alla bilder från Kina vägar fulla av cyklande människor. Idag är dessa bilder historia. Massbilismen har gjort sitt intåg.

Vi märker givetvis på många sätt att det finns konkurrens om de sista dropparna olja. Om inte annat talar priserna sitt tydliga språk. Och visst ändrar det delvis vårt beteende. Jag minns när jag var yngre. Då hände det ofta att vi tog bilen bara för att åka en sväng. Det händer aldrig idag, och det tror jag gäller många.
Ett stort problem är att oljan används till så mycket. Konstgödsel är gjort på olja, likaså plast i alla former, ingredienser till mat o.s.v.
Vissa vill ju tro att vi ska kunna fortsätta som vanligt, men med förnybar energi. Ett bra exempel jag läste är att om du täcker ett flygplan med solfångare, så kommer det inte att kunna röra sig en meter på den energi som produceras. Belysningen i kabinen är allt den kan driva. Det säger en del om hur energität oljan är, och att det kommer att bli omöjligt att t.ex. fortsätta med massbilismen. Idag finns förövrigt inga tecken på att teknikutvecklingen ska göra att vi kan fortsätta leva som idag. Om vi ställer om kanske vi slipper hamna på nivån som var 1850. Vi kan ha värme och ljus i våra hem, men knappast fortsätta med flygresor, masskonsumtion etc.

Ekonomin är också ett väldigt spännande område. Mycket av dagens ekonomi har byggts av oljan. Nu skapar man istället digitala pengar genom lån. Inte ens professorer i ekonomi kan idag klart svara på vad pengar är. En gång var de kopplade till guld, sedan olja, men idag är det egentligen bara siffror i datorer. Intressant!
Nu dukar dessutom allt fler system under. Matbrist, massarbetslöshet och social oror är bara några av de symtom som drabbat Mellanöstern, USA och EU. Och förmodligen har vi bara sett början. Visst kan systemen tillfriskna korta perioder, men den underliggande problematiken finns kvar. Att t.ex. ge stödlån åt Grekland, är som att ge Ipren mot cancer.

Och att allt detta tär på våra ekologiska system behöver väl knappast sägas. Ett gigantiskt problem är hur mat produceras, bearbetas, förpackas, transporteras och konsumeras.
För att producera 1 kalori mat går det åt 10 kalorier!! Åkrarna ska plöjas, harvas och sås och skördas (med oljedrivna maskiner). Konstgödsel och giftbesprutning ska ut (båda gjorda på olja). Sedan ska t.ex. vetet transporteras till fabriker där det förändras till mjöl. Vidare till nästa fabrik där det blir bröd, packas i plast och transporteras till grossist. Dags så för transport till matbutik där det handlas av kunden som har bilen på parkeringen. Hem med brödet, ät upp det (gärna några fler skivor än vad vi behöver) och kasta förpackningen. Rap!! Ohållbart i längden? Skulle tro det!

Så tillbaka till min köksbänk då. Inköpet av älgkött, som räcker ett år, har inte kostat så mycket transporter, och inget alls i uppfödning. Svampen har jag plockat i skogen, likaså det mesta av bären. Eftersom jag missade förra odlingssäsongen (p.g.a. sorkpest) köper jag ekologiska rotsaker.
När jag lagar mat gör jag det på vedspisen vintertid. Då jag ska använda elspis eller ugn, planerar jag alltid. Om jag ska baka bröd, ser jag till att det är fler saker som kan göras när ugnen ändå är varm. Jag lagar alltid mat för hela veckan. På det sättet sparar jag pengar, slipper engångsförpackningar, får ut mesta möjliga ur ett fåtal råvaror och behöver aldrig laga mat efter jobbet. Ändå äter vi näringsrik, giftfri mat både lunch och middag varje dag.

Det är fortfarande mycket jag vill bli bättre på. En matkällare för vinterförvaring, ännu mindre bilåkande är några saker. Men jag är på gång, och det känns bra. När politikerna småningom inte längre kan dölja sanningen i snacket om evig tillväxt, då har jag redan anammat ett annat sätt att se på meningen med livet. Och jag tror att de allra flesta kommer att se tillbaka på masskonsumtionssamhället med sorg. Tänk att vi trodde att livet gick ut på att jobba och köpa!

Finns det liv finns det hopp om bättring!

3 kommentarer:

Den fria själen sa...

Älskar det du skriver,du ger mig sån inspiration. Kram underbara Ann!

livsstigen sa...

Tack snälla du! Det är en viktig uppgift att inspirera varandra. Och du gör det med mig just nu!!
Kram!!

RobertNelson sa...

Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and i appreciate you and hopping for some more informative posts. Handgjorda Träinredning och pennhållare