onsdag 5 november 2008

Novemberljus

I morse kändes det som att vakna till en värld som står inför helt nya möjligheter. Att Obama vann valet i USA kan ju faktiskt förändra en hel del.
Jag upplever det som att nya strängar av förhoppning vibrerar i luften. Jag följde en del av eftersnacket på tv denna morgon. Från hela världen, inklusive Irak, kom positiva reaktionen och hoppfulla glimtar om en ljusare framtid.

Vi kan ju inte förringa amerikas betydelse i världen. Nu kanske frågor som världsfred och miljö kommer att hamna på dagordningen. Ja, jag vet att man inte kan begära det omöjliga. Men jag tror verkligen att vi nu står inför en möjlig ny öppning som kan anta världsomvälvande proportioner. Om Obama visar sig vara en empatisk ledare med förmåga att kommunicera och lyssna, så kan det faktiskt hända att vi kommer att få uppleva större historieskrivning än att en svart man blir president i USA. Jag ser med spänning fram emot att följa utvecklingen.

Det är i alla fall en bra tid att göra större förändringar. Människors globala medvetenhet har fört oss till att förstå att vi alla påverkar varandra. På många sätt kommer exempelvis ett krig på andra sidan jordklotet att påverka också oss. Känner ni t.ex. igen att när barn i Sverige får frågan vad de är mest rädda för, så svarar många krig?
De miljöförstöringar som följer i krigens spår stannar inte heller inom länders gränser.

Det skulle också kunna bli så att en stor del av synen på ledarskap, på alla nivåer, förändras nu. Om den nye presidenten håller det han sagt om att det är viktigt att arbeta för alla människor, då kommer han att bli en förebild inom det som kallas det tjänande ledarskapet. Det innebär att en ledare ser att den är till för organisationen/landet och inte tvärt om.

Nu vet vi ju inte hur allt kommer att utvecklas, men idag är i alla fall en glädjens dag. Nu kan vi känna ett hopp om en framtid som skulle kunna påverka allas vår hälsa och livsglädje på ett positivt sätt.

Länge leve livet!

Inga kommentarer: