söndag 23 augusti 2009

Trädgården

Som jag sett fram emot att börja bygga vår trädgård! I Sjö hade vi ju hunnit en bit. Äppel- och körsbärsträd gav fint med frukt. Vinbärs- och krusbärsbuskar fyllde flaskor och krukor med saft, sylt och marmelad. Och det stora jordgubbsland vi planterade förra sommaren har gett ordentlig skörd i sommar.

Att vårda en trädgård är att vårda sitt inre. Att gödsla, ansa och skörda fysiskt ligger helt i takt med vad man behöver göra med sina mentala rum. Men också kroppen behöver givetvis samma omsorg.
Jag glädjs verkligen åt att gå omkring och titta till de växter som bor här. Att njuta av framsteg på våren och tillbakagång på hösten. Att när den första snön faller, se hur den skyddande tar hand om växterna så att de får vinterkläder som håller kylan stången.

Den nya tomten bestod av björkar och rönnar. Det är gamla träd som bott här under långa tider. Andra växter saknades.
Vi började med att skapa ett rum, som inhägnas av syréner. Igår sträckte vi ut den halvcirkeln med schermin, snörönn samt syrénhortensia.

Trädgårdsrum två har fått rosenhallon, svarta vinbär och en häggmistel. Inne i rummen står trädgårdsmöbler i trä och väntar på att inhägnas av grönska.

Det tredje rummet har nu päron, plommon och två sorters äpplen. Där kommer också Larsan att köra upp ett del av lägdan för det kommande grönsakslandet. Jag har en vision av att sätta ett litet staket rumt grönsaksland och fruktträdgård, för att skapa en skön känsla. Det är verkligen meningsfullt för oss att skapa en skön atmosfär hemma. Vi tillbringar gärna ledighet hemma med bara små utflykter för att inspireras.

Det fjärde rummet var enkelt att skapa. Där fanns klippor och träd, och massor med hallonris. Vi behövde bara röja upp lite, och sätta en cementring på plats, för att få ett mysig eldställe. Det ligger i skydd snett bakom bagarstugan och vedladan och ger en känsla av att vara på en helt annan gård.

Vi har ett större projekt som vi kanske tar tag i nästa sommar. Vi har ett gammalt bete några meter framför bron. Där finns också ett rör dragit från den borrade brunnen. Grannen berättade att det är ett överfyllnadsskydd där det ständigt rinner färskvatten. Jag ser framför mig att vi gräver en damm där vi samlar upp detta. Kanske en kanal som leder det vidare till ännu en liten damm, och därefter ut i diket. Med växter runt kommer det att bli en gudomlig plats. Där kan vi också hämta det vi behöver för bevattningen av resterande trädgård.
Där är nog också rätta platsen för att bygga ett växthus. Vi saknar redan vårt härliga, stora växthus där vi med tända ljus njutit av många sköna vår och höstkvällar. Och där fikon, vindruvor, paprikor, tomater och kapkrusbär vuxit över alla breddar.

Nu ska jag gå ut och titta till mina gröna nykomlingar. Kanske blir det en cykeltur på slingrande grusväg ut i svampskogen också. Skapa dig en fantastisk söndag du med!

Inga kommentarer: