lördag 12 september 2009

Tv snack

Jag har följt serien Överlevarna som går på tv nu. Den innehåller mycket intressanta vinklingar. Det som upprört är att den sänds just nu när Sverige fruktar svininfluensan. Men det är ju bara en liten fjuttig del av vad som är spännande. Egentligen spelar det ingen roll vad som framställs som anledningen till att stora delar av mänskligheten slås ut. De stora frågorna rör vad som växer fram efter en katastrof. Var går det att leva? I serien inser man snabbt att det inte går att överleva i städerna. Hur ska vi organisera oss när makteliten och lagarna är bortsopade? Vad händer när det ställs på sin spets att de stora förbrytarna finns i just makten, och de med hjärta och känsla för sina medmänniskor kommer från vanliga, "osynliga" familjer eller fängelser?

Om det är något som är värt att resonera om just nu är det, enligt mig, det! Hur ser det ut i världen egentligen? Vilka maktintressen upprätthåller ojämlikhet och fördelningskantringar genom att sprida rädsla?
Det som visas i serien händer ju varje dag i olika delar av vår lilla värld. Människor tvingas leva under sådana förhållanden då några styrande (utsedda av sig själva eller andra) kräver makt och sjuklig uppmärksamhet genom krig.

När som helst kan vi vakna upp och sätta stopp för de maktfullkomliga dårarna. Men vi måste göra det i en anda av humanitet, värme och kärlek. Annars kommer bara nya tyranner att odlas fram genom den (verkar det som) rådande inbyggda lagen om att människan inte klarar att leda tillsammans. Kanske är också detta en myt som stärkts av de som vill kontrollera oss.

Ikväll ser jag de sista delarna av serien. Jag hoppas den ska teckna en lockande bild av en möjlig mänsklig framtid. Det behöver vi!

Inga kommentarer: