måndag 15 december 2008

Inför julen

Nu öppnar vi dörren för julen. Jag ser fram emot den sköna och mysiga värme, som alla ljus sprider i huset. Hyacinter och apelsiner, pepparkakor och grandoft. Nog är det en skön helg om vi gör den till det vi vill.

Sedan ett antal åt tillbaka bestämmer vi helt hur vi vill ha julen. Det här är något av det bästa vi gjort. Vi har behållit allt vi älskar, men tagit bort det onödiga som skapar stress. Däri ligger att vi vågar säga ifrån om vi inte vill ha huset fullt av gäster. Det här är en viktig fråga om man vill styra sin egen hälsa. Alltför många låter andra styra deras liv. Istället för att njuta av den härliga tiden, ska man ränna runt överallt och köpa saker som ingen vill ha. Nu är det hög tid att tänka om.

Planera tillsammans med dina närmaste hur du vill leva julhelgen. Det här ska ju vara något att se fram emot. Om man talar med sin familj så förstår de oftast att man vill ändra på stressiga och tärande vanor.
Däremot kan man ju fundera över hur man kan sprida värme till dem som sitter helt ensamma. Ofta har vi bjudit in släktingar och vänner, utan nära anhöriga, att äta middagen med oss.

Jag brukar alltid ta en härlig vinterpromenad på julaftons morgon. Det finns en stillhet i världen den dagen. Många missar dock detta eftersom de stressar sig halvt fördärvade vid diskbänk och spis.

När vi avnjutit middagen brukar vi göra upp en eld ute vid grillplatsen. Där dricker vi lite glögg och drar in härlig frisk luft.

Nu är ju inte alla intresserade av att göra som vi. Det jag vill säga är bara att vi måste ta tillbaka våra liv om vi vill må bra. Vi arbetar större delen av vår tid. Att då låta andra människor ta över ledigheter som jul och semester, kan vara förödande för hälsan. Det gäller givetvis inte om man tycker att det är kul att ha huset både kliniskt rent och fullt av folk. Men jag måste erkänna att jag genom åren firat alltför många julaftnar med utslitna, sura kvinnor som inte alls tyckt att de haft det varken mysigt eller roligt.
Det syns tydligt att många håller på att gå sönder inombords i sina försök att upprätthålla farmor och mormors gamla traditioner. Men nu är det ju ditt liv och du som bestämmer. Våra barn och barnbarn gillar att vi mår bra tillsammans, så kanske är det den allra bästa julklappen till dem.

Man kan alltid välja sina mål!

Inga kommentarer: