fredag 17 oktober 2008

Funderingar om det ofattbara

Som du vet handlar min blogg om hälsa och harmoni. Om du hängt med här så har du förstått vad jag menar med att se dessa frågor i ett större perspektiv.

Kanske har du svårt att ta till dig vissa saker jag skriver om. Men det gör inget. Tänk hur länge sanningen var att jorden var platt och att sjukdomar uppkom ur obalans i de fyra elementen. Hade ingen vågat framhärda i de nya sanningarna som visade sig så kan man undra hur det sett ut idag.

Alla nya upptäckter behöver tid för att accepteras. De nyheter som finns inom forskningen idag, inom så skilda områden som psykologi, fysik, kemi och medicin pekar mot att vi snart, på en mer allmängiltig basis, kommer att få ta del av vetenskapliga rön som i grundvalarna kommer att förändra våra liv.

Tills detta sker får vi som redan intresserar oss för de nya "sanningarna" (sanningar består ju oftast bara till nytt dyker upp) försöka hitta sätt att resonera om vad vi ser, hör och märker.

Många tycker att livet är ganska lätt att begripa. Det är fysiskt och det obegripliga är lika bra att inte fundera på. Men tänk om hemligheten med att verkligen skapa sitt liv finns i förståelsen av hur världsalltet fungerar!

Vet du att jorden cirkulerar runt solen i en hastighet av ungefät 100 000 km/tim? Jorden snurrar runt sin tänkta axel med farten 700 km/tim vid ekvatorn.

Solen med sina planeter, bl.a. jorden då, rör sig runt centrum av Vintergatan (vår galax) i en hastighet av 900 000 km/tim!

Om inte detta var vedertagna vetenskapliga sanningar så skulle de flesta inte tro på det, eller hur?

När något ligger utom räckhåll för vår logiska förmåga att greppa det, så släpper vi det oftast. Det är svårt att tänks sig vad som menas med att människan inte är en fast "klump", utan i själva verket består av rörliga energier.

Som du kanske har uppmärksammat så håller ändå detta sätt att tänka på att smyga sig in i vår vardag. Först fördömdes tankarna av vetenskapsmän och praktiker. Man nu kan vi se hur även de börjat ta till sig och leva enligt nya normer. Jag ska ta upp några exempel.

Akupunktur har praktiserats i Kina i årtusenden. I västerlandet har det dock betraktats med stor misstänksamhet. För bara något år sedan prickades läkare som rekommenderade detta.

Idag använder de flesta sjukhus och vårdinrättningar akupunktur.

Vi fick kännedom om akupunktur på 1600-talet. Hur länge konsten då utövats i Kina vet ingen. Det handlar i alla fall om att sticka nålar i huden på ställen som påverkar de inre organen.
Grundteorin är att vår livsenergi (Chi) finns koncentrerad i meridiander (ledningsbanor).
Meningen med akupunktur är att påverka energiflödet. Att överföra energi från överflöd till brist.

Många sjukgymnaster rekommenderar idag Qi gong. Qi betyder andas, livskraft och gong betyder arbete, teknik. Sammantaget handlar det om att uppnå en frisk och stark livskraft genom andning och ansträngning.

Meditationens grundprincip är att radera det falska i människan och bemästra sinnet. Utgångspunkten är att vi upprätthåller vår värld genom våra inre samtal. Mitt samtal med mig själva bygger på vad jag redan vet om mig själv med utgångspunkt av vad som redan hänt. Vi fortsätter alltså att förbli likadana och uppnå samma saker om och om igen genom vårt inre, ändlösa resonerande. Om vi för en stund kan stoppa den inre dialogen kommer nya sätt att skapa vårt liv att kunna visa sig.

Idag har man valt att modernisera ordet meditation och kallar det ofta för mindfulness. Det har också öppnat för att man nu inom exempelvis stressbehandling rekommenderar meditation.

Med dagens blogg vill jag alltså fördjupa dina funderingar om energier.

Igår nämnde jag en bok jag vill rekommendera. Den handlar om att förstå världens och skapandets mystik. Bokens titel är Livets 7 andliga lagar och den är skriven av Deepak Chopra. De sju tipsen kan användas ett för varje dag. Man kan behålla tanken på detta under dagen för att gå vidare med sin utveckling.

Sköt om din kropp och din ande!

Inga kommentarer: