fredag 24 oktober 2008

Sömn och vila

Just nu sitter jag och väntar på sotaren. Han ska rengöra vår vedspis så vi kan elda loss under vintern. Det känns alltid skönt att få det gjort.

Idag tänkte jag tala lite om vikten av sömn och vila. Många människor får inte den återhämtning de så väl behöver. Efter jobbet är det massor att göra hemma. Jag skulle tro att väldigt många aldrig är riktigt utvilade. Man bedömer att idag har ca 40% av befolkningen sömnstörningar.

En av de enskilt viktigaste faktorerna för att få till en bra sömn är att få ordentligt med dagsljus. För att sömnhormonet melatonin ska utsöndras ,från tallkottkörteln mitt i hjärnan, kräva att hjärnan kan skilja på dag och natt. Det sker naturligtvis enklast genom att man får ordentligt med ljus på dagen. Att gå ut på raster och kanske ta en promenad på lunchen kan alltså göra susen.

All återhämtning av fysiska och kognitiva funktioner sker i sömnen. Energinivåerna i cellerna återställs, kroppstemperatur, puls och blodtryck sänk. Ämnesomsättningen sjunker, immunsystemet aktiveras och inlärnings- och minnesfunktioner påverkas.

Forskning visar att sömnstörningar ofta kan vara indikation på insjuknande. Därför bör vi vara noga med att få till vårt sovande. Ett av problemen för att nå dit är vårt 24-timmars samhälle. Inget är riktigt tyst och nerstängt på nätterna. Du kan se tv eller surfa på nätet när du vill. Kanske är det då lätt att sitta uppe längre än vad man borde, trots att man vet att man ska upp tidigt.

Ordentliga rutiner är nog den viktigaste rekommendationen. Att ha ett relativt konstant sömnmönster. Sen är det ju så att man kan vara morgon- eller kvällsmänniska. En morgonmänniska får sällan problem med att gå och lägga sig på kvällen. Hon är helt enkelt för trött för att sitta uppe. En kvällsmänniska däremot kan snabbt skaffa sig sömnbrist. Hon kan helt enkelt inte somna.

Mina tips till dig är att försöka få ordentligt med ljus varje dag och gärna lite motion. Om du har svårt att sova kan du skaffa dig en avslappningsövning på cd, eller en guidad meditation. Den kan du utföra i ett mörkt rum (eller med bara ett stearinljus tänt) en liten stund innan du ska lägga dig. Kroppen får då signaler om att den ska varva ner och gå till vila.

Jag brukar ibland dricka ett kvällsté gjort på naturliga lugnande örter en timme innan sänggåendet. Då hinner jag kissa också så jag slipper stiga upp för det sen.

Om du vänjer sig vid att slappna av eller meditera så kommer du alltid att ha tillgång till att fortsätta den övningen när du väl har lagt dig.

Kom bara ihåg att som med allt annat så måste du öva. När kroppen väl vant sig vilka signaler som visar att du vill slappna av, så kommer du att kunna gå ner i varv när du vill.

Att sova kan vara fantastiskt! Man blir så vaken av det!!

Inga kommentarer: