tisdag 7 oktober 2008

Rolig motion

Har du tänkt på hur olika vi ser på motion? En del gör det till ett helvetesprojekt som nästan tar livet av dem. Det är hård träning varje dag och en fullkomlig fixering vid kroppen. Det kan aldrig vara nyttigt. Och framför allt kan det inte vara roligt i längden. Andra bryr sig inte alls.

Tänk på hur andra djur lever. De rör sig varje dag i sin jakt på mat. Men de skulle aldrig slösa energi på att motionera. Nu gör ju vårt överintag av föda, och underuttag av rörelse, att vi behöver röra oss extra. Men om vi tar chansen i det vanliga att sträcka ut orken, så vinner vi mycket.
Hur många gånger per dag undviker du en extra tur uppför trappan för att du inte ids hämta något du glömt? Alla dessa små tillfällen ger tillsammans mer än man kan tro. Om man med glädje är aktiv i det vanliga görandet får man ut massor av extra rörelse.

Du kan också fundera på vilken inställning du har till att exempelvis promenera. Känns det jobbigt eller kul? Ett förslag är att du lägger in andra upplevelser. Promenera och fundera över hur kroppen känns när det får jobba. Eller förundras över hur vackert landskapet förändras över året. Stanna till på en skön plats och andas in det vackra. Känn glädje och tacksamhet för att du får leva här och nu. Se alla intryck, lyssna på ljuden av vinden, fåglarna och övriga världen. Upptäck dofterna som omger dig. Upplev hur kroppen får allt mer kraft ju fler positiva intryck du tar in. Snart går kroppen av sig själv i en härlig samklang med allt annat.

Om man inte vill eller kan gå ut är det ju bara att plocka fram några favoritlåtar. Var gärna ensam och ös loss allt du har. Släpp loss kropp och känslor, le och skratta. Sprattla, hoppa och kravla. Låt musiken ta hand om dig och häng bara med in i rytmens värld. Det bli i sig som en meditation. För snart släpper man greppet och sveps med i en sorts magisk dans, utan att tankarna är inblandade. Kroppen vet vad det ska göra och den kommer att göra det om du släpper tanketaget.

Kanske vill du hellre ta med dig metspöet och fiska lite. Försök undvika att ta bilen (eller lämna den en bra bit ifrån målet). Gå som förfäderna i tystnad och förväntan till vattnet. Förflytta dig runt till olika ställen. Kliv över stock och sten. En av de bästa träningarna för kroppen är att gå i terräng. Då är hela den fysiska varelsen inblandad i att hålla balansen, kliva, klättra, ducka och hoppa.
Om du har tur kanske du kan göra upp en eld efter turen, och steka fisken över öppen eld (se bilden). Jag lovar dig att efter en sådan omgång mår man rätt bra!

Det allra bästa med den typen av motion jag beskrivit här, är att man kommer att orka upprätthålla den. Det är tveksamt om det stora flertalet kommer att orka hålla sin gymkropp livet ut. Är det värt att offra timmar varje dag instängd på ett svettigt gym, för att se övertränad ut? Man inser nog till sist att livet är för värdefullt för att kasta bort på detta.
Men vanlig vardagsmotion kommer man att orka underhålla livet ut. Man får kanske inte en kropp som bullar av muskler. Men man har å andra sidan inte an massa bullmuskler som kommer att omvandlas till fett om man inte kan eller orkar hårdträna längre.

Så kom igen. Gör din kropp lycklig med massor av rörelse. Men låt också hjärnan och hjärtat välja aktivitet. Det som är stimulerande ger ett mervärde i ökad kreativitet.

En lycklig kropp är en snygg kropp.

Inga kommentarer: