måndag 20 oktober 2008

Naturpromenad

Vilken vacker värld som bara finns där för att göra oss glada och fria.
Fastän löven nu har fallit och de flesta växter dragit sig tillbaka bjuds en dov färgfest.
Om man bara öppnar sina sinnen för de nya färgerna upptäcker man hur nyanserat allt är.
Det är som i livet i stort. Man måste öppna sig för alla små nyanser både i perceptionen och känslorna.
Att fullt medveten och uppmärksam tillbringa tid utomhus fyller på den inre paletten.

Kärleksörten har inte hunnit till full blomning ännu. Allt har sin mognad och sin blomstringstid. Jag tänker ofta på att så är det med allt i livet. I motsats till naturen har vi människor en tendens att tvinga fram resultatet.
Vårt tålamod är otränat och underskattat. En zenmästare vid namn Thich Nhat Hanh har skrivit en bok om uppmärksamhetens under. Han föreslår bl.a. att vi ska ge oss själva en dag i veckan då vi lever helt uppmärksamt.
Att börja dagen med att känna tacksamhet, laga frukost och äta med full uppmärksamhet på uppgiften och smakerna. Så kan man fortsätta.



I mitt grönsaksland kan jag fortfarande hämta ruccolasallad, persilja, rosmarin, gräslök och morötter.
Här står ruccolan ensam bland nerblåsta löv. Frostnätterna verkar inte påverka återstoden av plantorna. Skönt att kunna hämta eget ett tag till.

Annars har jag förberett landen för vintern. Jag har grävt ner kompost och täckt ytan med gräsklipp och löv. Till våren kan maskarna börja sitt kalas så snart frosten släppt.



I skogen kan man nu inspireras av de färgtoner som är nästan omöjliga att blanda till på konstgjord väg. Inte underligt att många av de stora konstnärerna talar direkt till våra naturlängtande hjärtan genom sin känsla för att nå närheten till vad som alltet själv skapar.

Det finns så mycket att njuta av, i alla tider och på de flesta platser. Om du bara tillåter dig att öppna din uppmärksamhet för nuet och det nära, så kommer du att bjudas på en upplevelse så känslomässig att den nästan inte går att förklara.


Vår utedag avslutades med betraktandet av bäcken flöde. När vattnets ljud blandar sig med rytandet av den kraftiga sydliga vinden gav det, när jag blundade, intrycket av att vara vid havet.

Röd om kinden och full av lust gick jag in, tände ljus och tog med stor glädje tag i matlagningen. Tandoorikryddad kyckling med fullkornspasta och till det en härlig Foccacia.
Huset fylldes med väldoften från kryddorna.

Nu är den mörka höstkvällen kommen och intrycken får nu bli färsk frukt, kvällste och tända ljus.




Inga kommentarer: