tisdag 2 september 2008

Morgonenergi

Om du inte provat att stiga upp riktigt tidigt på morgonen när du är ledig, så rekommenderar jag dig att göra det. Jag brukar stiga upp kl. 5.00 och ta in den tysta skönheten. Har du tänkt på att många av de bästa upplevelserna är gratis?
Många författare försöker få oss att förstå att vi faktiskt är samma grundenergi som allt i universum. Deepak Chopra (se litteraturlista) menar att vi i stort är våra egna skapare. Jag tror att vi egentligen är medvetna om detta. Alla har vi kraften att skapa oss själva och det är precis vad vi gör. Vi är det vi tror. Genom att ständigt upprepa det vi tror om oss själva, både vad vi kan och våra begränsningar, så blir vi allt mer vår egen modell. Det vi önskar oss får vi oftast.

Föreställ dig exempelvis att du alltid tänkt att du inte klarar att lära dig nya saker. Hur du kommit dit kan t.ex. bero på hur du formats som barn. De tankar du fick om dig själv har du fortsatt att upprepa tills du fått det du faktiskt skapat.
Ett intressant exempel på hur vi skapar är den så kallade placeboeffekten. Vid läkemedelstester brukar en kontrollgrupp få sockerpiller. Man har funnit att även de som inte får medicinen kan bli friskare därför att de tror att de blir behandlade. Det är alltså patientens egna förväntas som styr resultatet.
Det finns en motsats till placebo som kallas nocebo. Den slår fast att negativa förväntningar om tillfrisknande kan minska effekten av medicin och behandling.

Om vi nu vet ovanstående, så kan vi ju fundera på hur vi påverkas av vår omgivning. Om du ständigt är omgiven av människor som ställer negativa diagnoser (du är nog sjuk, det är nog för svårt för dig m.m.) kan du nog efterhand tro på detta. Det kan därför vara av största vikt att omge sig med positiva, kreativa människor. Och här har vi ju faktiskt ett val!

Jag tycker att vi fullt ut ska ta tillvara vår tid i detta vackra liv. Om vi möter negativa människor får vi försöka förlåta dem och inte låta dem påverka oss på djupet.

Inga kommentarer: